2016. február 29., hétfő

Női energiák ébredése





A társadalom, amiben élünk látható és láthatatlan normákkal szabályozza, hogy hogyan viselkedjünk férfiként és nőként. A család, ezen szerepek elsajátításának első és egyben legfontosabb színtere a gyerekek direkt és indirekt szocializálásában. Mindemellett egyre nagyobb a csonka családok száma, ahol fizikailag csak az egyik pólus van jelen, ami még további zavarokhoz vezet a gyermek identitásának kialakulásában.
Ellentétben az ősi társadalmakkal, ahol általános volt, hogy több generáció élt együtt, így a már idős, ám letisztult egyének tudták tovább adni a szerepeket, értékeket, így megmaradhattak az egészséges identitások.
Az újkort megelőző szemléletetekben fontos szerepet játszó analógiás gondolkodás szívesen kapcsolta össze az olyan alapvető kettősségeket, mint az emberi természet meghatározó feszültségét képező női-férfi polaritás. Több ősi kultúrában is fellelhetők e dualista vonások. Olyan ez, mint a mágnes két pólusa, azon kívül, hogy vonzzák egymást, ki is egészítik, így hozva létre az egészet. Férfi és nő nem két szembenálló princípium, hanem az egy Isten két arca.
 
Azok a modern fejlemények, melyek a nők társadalmi egyenjogúsítása irányába mutatnak, nem a sajátos női értékek és képességek felmagasztosulását jelentik, hanem azt, hogy már a nők számára is megengedetté vált férfi módra, jellegzetes férfi értékek mentén érvényesülni. Ezáltal a nő természetes létezése együtt jár a női termékenység és az azzal kapcsolatos funkciók, vagyis általában a nemiség leértékelésével, így a nő, mint eszköz szerepet tölt be a szexualitásban. Ezzel szemben egyedül a női lény képes a magban rejlő láthatatlan információnak megformált testi valóságot kölcsönözni. E formateremtő képessége tette a nőt ősidők óta és szinte minden kultúrkörben az elvont szellemi valóság kibontakoztatására képes teremtményévé. Azt, hogy ez a kettős létezés mit okoz társadalmi és egyéni szinten, az a jelen világunkban kézzelfoghatóan érzékelhető.
   
„Korunkban számos ember küzd identitásválsággal a nemi jellemzők elmosódása és összekeveredése, illetve a hagyományos nemi szerepek felbomlása következtében. Ilyen körülmények között a nők számára az önmagukra találáshoz, a férfiak számára pedig a nőkhöz való viszonyuk újragondolásához adhatnak segítséget a női spiritualitásra vonatkozó tanítások.” (Pressing Lajos, A női és a férfi látható és a láthatatlan az indiai mitológiában és művészetben – Szellemi Ösvények az új évezredben, Cédrus, Budapest, 2004)
 
Spirituális vonal többek között az asztrológia és a számmisztika, melyek magyarázattal szolgálnak a minket befolyásoló energiákról. Ezek segítségül hívásával az idei évre várható hatások awww.magunk.hu oldal szerint:
„A férfi, és női energiák (Yin-Yang, a bal-jobb félteke között) egymásnak feszülnek 2010-ben, és ezek kisülési pontja a párkapcsolatok területén érzékelhető. Mindkét szemléletet látni fogjuk egyidejűleg megnyilvánulni. Egy feszült állóháború képe ez férfi, és nő között, illetve a racionális, és a racionalitás feletti működésmód között, aminek a megnyilvánulása rombolja, nehéz helyzetbe hozza a kapcsolatokat. Ebben a nemek közötti harcban a Nő (Hold) látszólag egyedül van, azonban ő van mégis erőben, mert a saját jegyében áll, ő képviseli a jövőt, az előremutató megoldásokat. A nők tehát magukra találnak, ébredeznek, identitásuk megerősödik, és a jobb féltekés működési módok is felerősödnek.
A racionális férfi-erő csapatban küzd, hatalmas erőkkel. Ez a hideg racionalitás jellemezni fogja ennek az évnek az érzelmi alapbeállítottságát, és a gondolkodás-módját. A bal féltekés racionális gondolkodás foggal-körömmel ragaszkodik a múlthoz, a megszokott, bejáratott rendszerekhez, keretekhez, struktúrákhoz.
Az üzenet tehát, hogy napi létünkkel, teremtő megnyilvánulásainkkal mi Nők vagyunk azok, akik naponta elvégezhetjük ezt a Nap-Hold egyesítést belül, amely újjászüli a fizikai valóságunkat, az életterünket. Ez az, ami lebontja a korlátainkat, amiket korábban kőbe vésett valóságnak képzeltünk.” 
 
A női energia beáramlása szükséges a bolygó energetikai egyensúlyának az eléréséhez, azonban a női energia nem jobb, mint a férfi, hanem a női energiára van szükség, a jelenlegi maszkulin többlet egyensúlyba hozatalához.
 
Egy olyan világban ahol a férfi értékek a mérce, nőként nem csoda, ha nem találjuk a helyünket és nem is érezzük magunkénak e világot.
Ha a férfi értékek mentén menetelünk is, a saját bőrünkből kibújni nem tudunk. Mindig találkozunk és találkozni is fogunk olyan akadályokkal, amiket nőként nem teljesíthetünk, mivel nem miénk ebben a formában a világ.
 
Nekünk kell visszaállítani a saját világunkat, női módra, női értékekkel. 
  
„Az utóbbi időkben sokat javult a nők helyzete, de vannak még tennivalók…..”
 
(Ludas Matyi, 1970. november 19.)
 
   
Szerkesztette: Kiss Zsuzsanna


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése