2016. február 5., péntek

A vér misztériuma - a NŐ háromszor





Amikor Dr. Henry Bieler Ételben az orvosság című könyve a kezembe akadt, anyukám éppen túl volt egy méh-eltávolító nőgyógyászati műtéten. Furcsa élmény volt egy több, mint 40 éve a polcon várakozó könyvben új megvilágításban látni egy olyan betegséget, amelyet annyi, a rák körül forgott gondolat és kérdés előzött meg.
Dr. Bieler 1965-ben, 50 évnyi munkássággal háta mögött foglalta írásba azokat a nézeteit, amik úttörőek voltak a táplálkozástudományban, és soha nem voltak annyira aktuálisak, mint ma, amikor valóban két szélsőség, a rák és a meddőség között lavírozunk.
A test működésének mozgatórugóit sokféleképpen lehet jellemezni. A hormonrendszerről tanultakat szeretném keigészíteni ezzel a gondolatsorral, melyet 3 különböző forrásból, 3 "korszakból"kölcsönöztem, és 3 féleképpen találhat magára benne ugyanaz a nő.
1. Női bajok /Részlet dr. Henry G. Bieler: Ételben az orvosság című könyvéből/
"A legtöbb nő természetesnek veszi és elviseli a nem normális menstruációs jelenségeket. Elvakítja őket az elmélet, miszerint az átlagos jelenti a normálisat, és azt hiszik, hogy a kóros állapot tulajdonképpen normális, pusztán azért, mert gyakran fordul elő. Meggyőződésem, hogy az a nő, aki aszpirint szed a havibajára, tulajdonképpen a mérgezettségtől szenved...
...Ha a máj nem szűri meg tökéletesen a vért, az emésztési rendellenességek okozta mérgek a véráramba kerülnek, és ha nem ürülnek ki onnét a helyettesítő kiválasztás során, visszafordíthatatlan betegségek, tuberkolózis, rák felé sodorhatják az embert.
De a nők rendelkeznek egy biztonsági szeleppel.
A menstruáció, ahelyett, hogy a természet által megszabott szerepét töltené be, egyfajta hulladékszűrővé változott, ami a méh gyulladását okozza. A méh hosszú éveken át próbálja segíteni a vér megtisztítását a mérgező anyagoktól; ezalatt eldegenerálódik és daganatok alakulnak ki benne, és ezután már nagyon sok nő számára az egyetlen megoldás a méh kivétele…
…Amikor a menstruációs ciklus alatt a mérgezett vér a méhen keresztül távozik a szervezetből, gyulladást okoz, és irritálja a méh kényes nyálkahártyáját. Ez okozza a fájdalmakat és a görcsöket. Ha a méreg enyhébb, és kisebb koncentrációban van jelen, a nő csak nyomást, vérbőséget érez a medencéjében. Amikor a vérzés megkezdődik, a természet a lehető legtöbb mérget akarja kiüríteni és ez gyulladást okoz a méh mélyebb rétegeiben is. A normális menstruációs vérzés több napig tartó súlyos vérveszteséggé változik, és ennek következményeképpen a nő állandó vérszegénységben szenved. Idegesség, fejfájás, álmatlanság, leverő kimerültség a következmény. Ha a vese nem tud kiszűrni bizonyos diffúz mérgeket, ödéma alakulhat ki, melyet a megnövekedett testsúly is bizonyít.
A menstruációs vér milyensége a mérgező anyag függvényében változik. Az élénkvörös, bőséges, szagtalan vérzés azt jelzi, hogy a legfőbb irritáló anyag a cukrok és keményítők nem megfelelő emésztéséből származik. A támadó mérgek a savak, amik nem oxidálódtak tökéletesen szén-dioxiddá és vízzé. Ha viszont a menstruációs vér sötét, erős szagú, alvadt és nyúlós, a fehérje emésztetlenségéből vagy rothadásából származó mérgek vannak jelen. A tojás, sajt és a jól átfőtt vagy átsütött húsok okozzák a legkellemetlenebb szagot. Nyilvánvaló, hogy a kémiai kényszer alatt a méh, amit a természet a szaporodás szervének jelölt ki, a bomló mérgek kiválasztásának szervévé vált.
A mérgek és a klimax
A rossz egészségi állapotú nő nem csak a menstruáció évei alatt szenved; még nagyobb megpróbáltatás vár rá a klimax alatt. A „normális” klimax az egészséges nőnél tünetmentes. Egyszerűen abbamarad a vérzés. Semmi több.
A mérgezett szervezetű nő azonban eddig a menstruációs csatornán keresztül szabadult meg a mérgek terhétől. Most azonban élete egyik legnagyobb krízise elé néz. Olyan, mintha a rohanó folyónak hirtelen gát állná az útját. A víz visszaduzzad, és nagy területeken árasztja el a testszöveteket. Új betegségek egész sorozata jelentkezhet: hőhullámok, idegösszeroppanás, fejfájás, izületi gyulladás, ideggyulladás, enyhébb vagy erősebb formában jelentkező elmezavar, gyomor-és bélpanaszok, gyengeség és depresszió, hüvelyfolyás, szívremegés, légszomj.
Sajnos a helyettesítő kiválasztás abbamaradása, ami eddig a méhen keresztül történt, még súlyosabb bajok okozójává is válhat. A klimax lezárja ugyan a mérgek kifelé vezető útját, de azok továbbra is oda igyekeznek, ahová eddig, és egészen átitatják a méhet. Fokozatosan nő a gyulladás mértéke, és vizes jellegű, jellegzetesen fémes szagú váladékozás kezdődik a méh nyirokedényeiből. Ez az első figyelmeztetés a rákra.
Remélhetőleg eljön majd az idő, amikor az arra hajlamos nőt meg tudjuk tanítani, hogyan küszöbölje ki az elkövetett hibákat, és hogyan kerülheti el a rák veszélyét. Ehhez alaposan tanulmányozni kell az illető szervezetének kémiai folyamatait, étrendjének vegyi összetételét, örökletes mirigyműködését és vese-máj működését…
…Úgy találtam, hogy a fájdalmas ciklus könnyebbé válik, ha a vér mérgezettségét csökkentjük…
…Amikor megtisztul a vér, a belső elválasztású mirigyek is normálisan kezdenek működni…
…Sokat enyhíthet panaszain, ha diétával, és így jobb kiválasztással csökkenti a szervezet mérgezettségét; a kellemetlen tünetek mind azt jelzik, hogy a szervezetet szorult helyzetében a pajzsmirigyműködés segíti…
…A terápia csak akkor lehet eredményes, ha a beteg hajlandó véghez vinni a méregtelenítést, mert csak ezután jöhet a javulás. Át kell szerveznie életét is, hogy többé ne lépje át a határt, és így biztosítsa a belső szervek hatékony működését."
Mindez 1965-ben íródott, (a modern, dolgozó nő korában járunk). Azóta nem sok minden változott, legfeljebb fiatalabbak lettek a hölgyek, akik a gyógyszerreklámokból köszönnek ránk. Nemrég találkoztam egy kis cikkel, ami mindezt a savasodás nyelvére fordítja, a női és a férfi szervezet összehasonlításának apropójából:
2. A férfi és a női szervezet kémiája(a teljes cikk a BioInfo magazin 2009/5 számában olvasható)
A női szervezet
"Két vérzés között a női szervezet a vérben, a nyirokban és meg nem termékenyülés esetén a méhnyálkahártyában raktározza el a savakat, majd pedig a vérzés segítségével 3-5 nap alatt ezektől is megszabadul. A sav szintje a szervezetben napról napra emelkedik, egészen a következő vérzésig. Egy idő után ez a szint már olyannyira magas, a testnedvek olyannyira telítődnek savval, hogy megjelennek az ún. premenstruációs szindrómák kellemetlen tünetei is a sav higítására. A nők jelentős része érzi, hogy a menstruáció előtt hasa felpuffad, felgyülemlik szervezetében a víz. Ennek az az oka, hogy a savtúlterhelés éppen a vérzés előtt a legmagasabb, és a higítás érdekében a has, a bokák környéke, illetve a női szervezet egésze vízömlennyé alakul át.
A vérzés hosszú távon jelentősen lerövidül és egyre kevesebb kellemetlen tünet jelentkezik, ha a megelőző hónap során kevesebb sav támadta meg a szervezetet. Minél lúgosabb a szervezet, annál kevesebb a menstruációs vér mennyisége is. Ezt a természeti népek egészséges asszonyainak példája is igazolja.
A termékenység hosszú évei során a női szervezet ásványianyag-tartalékai szinte érintetlenül maradnak, ezért tovább kitartanak, mint a férfiaké.
A nő a változás kora után azonban igen hamar kémiai szükségállapotba kerül. Ezért is különösen fontos, hogy a nők ebben a korban különösen mértékletes és tudatos életmódot folytassanak, elsősorban a táplálkozás terén, máskülönben az elsavasodás miatt gyakori panasz lesz a csontritkulás, a reumás panaszok és a már említett idegrendszeri és hangulati változások. A nő termékeny korában a méhen át salaktalanít váladékai és havi vérzése által, de van még egy módja, hogy is. Mégpedig az, hogy a magzatnak adja át a káros anyagokat, ugyanis a várandósság alatt sem szünetel a méhen át történő salaktalanítás. Ezt pedig egyre több allergiákkal, rákkal, ekcémával, pikkelysömörrel és egyéb betegségekkel születő gyermek szenvedi meg."
Amit viszont sok nő nem tud, és nincs rá felkészülve, hogy a változás kora után a nő szervezete is ugyanolyan anyagcsere szabályoknak engedelmeskedik, mint a férfié.
A férfi szervezet
"A férfinak nem jutott ki a rendszeres méregtelenítés és salaktalanítás isteni adományából. Az ő szervezete kénytelen anyagcsere útján feldolgozni minden ellene támadó savat, mely a helytelen táplálkozás, a mértéktelen húsfogyasztás, az élvezeti mérgek túlzott fogyasztása, a stresszes, frusztrált életmód, a fizikai túlerőltetés, az intenzív sportolás miatt keletkezik. Ha a férfi nem vesz magához elég energiában gazdag ásványi anyagot, hogy ezt a rengeteg savat képes legyen közömbösíteni, akkor a szervezete kényszerű könyörtelenséggel fosztogatni kezdi a saját ásványi anyag-és nyomelem raktárait...
Ugyanakkor a férfiak szervezete jobban hozzáedződik a savak anyagcserével történő feldolgozásához és hosszú távon eredményesebben elbánik a mérgekkel, mint a női szervezet...
Mindkét nem számára tehát előbb vagy utóbb, de elengedhetetlenül fontos a szervezet salaktalanítása, a mérgek kivezetése lúgosító testápolással, illetve a szervezet ásványi anyag- és nyomelem raktárainak feltöltése."
 
Számomra sokáig ismeretlen megközelítés volt lelki okokra visszavezetni betegségeket, de később rájöttem, hogy csak gyerekként nem tűnt fel, hogy édesanyám nem csak önfeláldozó, de életének minden mozzanatában jelen volt a visszafogottság-ill. fojtottság és szerénység, és valahogyan aggódó volt még az öröme is.
Mit üzenhet nekünk a vérmisztérium, hogy lesz egész a NŐ?
3. Misztérium, női misztérium, vérmisztérium (Győrfi Zsuzsanna : A női szerepkörök változása a vízöntőkori fordulatban
Budapest 2007. )
"A duális létformában a női princípiumban kódolt az élet fenntartása, a férfi princípiumban az élet megteremtése. Az élet létrehozásához egyszeri, nagy erejű, koncentrált, kiáradó energiára van szükség, míg az élet fenntartásához inkább befogadás, kitartás, bölcsesség és ciklikusságban visszatérő energiák hoznak eredményt. Ha a férfi princípiumot fényként, az isteni energia megnyilvánulásaként definiálhatjuk, akkor a női princípiumot szeretetként, az isteni energia lágyabb megnyilvánulásaként fogalmazhatjuk meg.
A fény az általunk ismert két világ határán létezik kettős természete miatt: fotonikus, mert hullámszerű és korpuszkuláris, mert anyagi.
A szeretet pedig az az erő, amelyben az isteni gondviselés nyilvánul meg a két világ között, a lélek szent „anyaga”.
A földön a nő az isteni energia társteremtőjévé válik. Teszi ezt olyan módon, hogy testet ad az anyagban a fénynek, kihordja a megfogant gyermeket. Ez a tudás neki adatott a Paradicsomból való kiűzetéskor a bibliai történetben. A női életforma jobban a természethez kötődik a férfiénál. Mindvégig megőrizte közvetlen kapcsolatát a természet erőivel a vérmisztérium által.
A misztérium a megértés felett álló világgal való kapcsolat, a két világot összekötő hídon való átkelés lehetősége.
A vérmisztérium a női test közvetlen kapcsolatát mutatja a természeti erőkkel. A női élet vérrel való kapcsolata a természet megújulási ciklusaiba simuló folyamat. A női test biológiai eseményeinek sorozata (havi vérzés, szülés, stb.) szoros kapcsolatot mutat a vízzel, mint elemmel és ezáltal a holdjárással, holdciklusokkal. A női lélek változékony, változatos, rejtett, misztikus, a női élet is ezzel mutat analógiát…
A női test biológiai életének egy adott pontján – a havi vérzés megjelenésével –a nő beavatást nyer a természet által abba a misztikus világba, amelyet nem az Ész vezérel. Belépésével az Ész feletti tudás világába szinte észrevétlenül megváltozik, racionalitással nem pontosan követhető változások, fejlődés és tudás, testi átalakulások válnak felismerhetővé az életében. Elnyeri az ősi nőiességben rejlő szereteterőt és bölcsességet, ahogy az egregoriális (leginkább ősi hitrendszernek lehetne fordítani) rendszer egyenrangú tagjává válik. Először ösztönösen használja, majd élete során tudatosan is megtanulja használni a rendszer adta lehetőségeket. A meglévők használatáért a földi keretek közötti női élet megélése az ár.
Az új testetöltés alatt szerzett információk gazdagítják és táplálják az ősi egregort. A vérmisztériumba való belépése a női életnek tehát ösztönös, nem tudatos formája, ahogy a megfelelő időpontban való kilépés is. A női test biológiai életében egy teljes földi élet alatti időt ölel fel ez a folyamat. Mindezek a történések szoros kapcsolatban vannak az idővel.
A körben belül is vannak kiemelkedő időszakok és események, amelyek időpontokhoz kötöttek. Az életcikluson belül lehetőség van egy nő számára különböző szerepeket megélni egy időben. Ezek a szerepek valójában egymással párhuzamosan futó életeket jelenítenek meg, mert önmagukban szinte teljesek. Mintha a léleknek nem kellene más élettereken megnyilvánulnia, hanem egy élettérben van lehetősége mindezek megtapasztalására. Csak az idősíkok változnak. Ez maga a női misztérium: egyszerre több életet élni, vagyis idősíkokat váltani, valójában egy multidimenziós lét. Ahhoz hasonlatos mindez, mintha egy több húros hangszeren játszanánk. Mikor melyik húrt pendítjük meg, az az idősík aktivizálódik. A húrok mennyiségét és a váltások ütemét megválasztani szabad döntés kérdése, vagy megírt életúté.
Tehát a nők életében szabad választás van az egyes szerepek megválasztásában.
De a szerepváltások a férfiak életében is jelen vannak. Akkor mitől különleges mindez?
A nőkkel ellentétben a férfiaknak nincs olyan közvetlen kapcsolata a természeti erőkkel, a földdel, mint a nőknek. A férfiak erőssége inkább a mentális energia ismerete, vagyis a szellemi erők közvetítése és lehozatala a földre. A női forma erőssége pedig az érzelmi vagy asztrális (=csillagokkal kapcsolatos) erőkkel való munkálkodás.
C.W. Leadbeater és A.E. Powell A láthatatlan világok élete, az asztráltestek világa című munkájának IV. fejezetében írja az asztráltestről és annak működéséről: Az asztráltest működésének fontos szerepe, hogy híd gyanánt szolgál az értelem és a fizikai anyag között.
„Az asztráltest második működésére térve át, nevezetesen hogy híd gyanánt működik az értelem és a fizikai anyag között – megjegyezzük, hogy a fizikai érzéket ért lökés, melyet a Prána(=életenergia, bioenergia, chi) közvetít befelé, érzetté az érzőközpont tevékenysége révén válik, melyek a Kámában(=vágy, szerelem) székelnek és a Manasz(=elme) vagy értelem veszi észre. Így tehát az asztráltesten keresztül történő általános működés nélkül nem volna meg a kapcsolat a fizikai lökések és az értelem általi észrevevésük között.
Fordított esetben, amikor gondolkozunk a bennünk levő mentálanyagot hozzuk mozgásba; az ekként létrehozott rezgések átadódnak asztráltestünk anyagának, az asztrálanyag hat az éteranyagra, ez pedig a sűrű fizikai anyagra hat, az agy szürke anyagára[szürkeállományára].
Az asztráltest ily módon valóban hidat képez a fizikai és mentális életünk között, minthogy közvetítőként szerepel a rezgések számára úgy a fizikaiból a mentálisba, mint a mentálisból a fizikaiba és valójában főként a rezgések ezen ide-oda történő állandó átjárása fejleszti.”
„… a szabad akarat a Manaszban lakozik, a Manasz lévén a Mahat, az Egyetemes Értelem helyettese. A fizikai emberben az alsó Manasz a szabad akarat  képviselője. A Manaszból ered a szabadság érzése, az a tudat, hogy kormányozhatjuk magunkat, hogy a felső természet uralja az alsót. Az önuralomhoz vezető úton ilyképpen egy fontos lépés, ha az öntudatot a Mama helyett a Manasszal azonosítjuk.”
„A Manasz önmagában nem volna képes hatni a fizikai agy molekuláira: amikor azonban egyesül a Kámával már képes mozgásba hozni a fizikai molekulákat és így létrehozni az „agy-tudatosságot” mely magába foglalja az agy emlékezetet és az emberi értelem mindenféle működését úgy, mint azt rendesen ismerjük. Természetesen nem a felső Manasz, hanem csak az Alsó Manasz (a mentálsík négy alsó alsíkjának anyaga) az, ami a Kámával kapcsolatos. A nyugati pszichológiában ez a Káma-Manasz annak egy részévé lesz, amit ebben a rendszerben értelemnek neveznek. Minthogy a Káma-Manasz alkotja az összekötő kapcsot az ember felső és alsó természete között, képezi az élet küzdőterét és mint alább látni fogjuk, fontos szerepet játszik a halál utáni életben.” (MAGYAR TEOZÓFIAI TÁRSULAT Számítógépes változat: Hochrein András, 2003.)
Az elmúlt történelmi évszázadokban a női szerep eltorzulása, a nők háttérbe szorítása, tudatlanságban tartása sokat rontott az ősi egregoriális rendszerrel való közvetlen kapcsolaton, dogmatikussá vált. A női misztériumokat, amikkel tudatosan lehetett az egregoriális rendszerhez kapcsolódni, elfelejtette az átlagember, csak az alapok maradtak meg: a vérkör. És ez is csak azért, mert beépült a biológiai képletbe és genetikailag öröklődött tovább. Ez a „felejtés” ad a mostani időkben lehetőséget a változtatásra, éppen azzal, hogy a mélyen beépült információt eszünkbe sem jutott eddig megkérdőjelezni, egyszerűen az élet csodájának, misztériumának tekintettük. Ez ad lehetőséget a „régi” új befogadására és elfogadására, ami a vízöntőkorra olyan jellemző.
„Ha visszanyerjük a nők vérrítusait, mint spirituális fordulópontokat, azzal új, erőt adó női archetípusok felismerésének és a legősibb archetípusok újrafelfedezésének teremtjük meg az alapját.” Írja Elisabeth Davis Életkör című könyvében.
De mik is az említett archetípusok?
Jean Shinoda Bolen pszichológusnő A bennünk élő istennő könyv szerzője  „erőteljes belső sémákként…bennünk élő domináns erőkként határozza meg őket, amelyek kapcsolódnak a mítoszokhoz.” Elisabeth Davis folytatja ezt a gondolatot Életkör című könyvében:
„Az archetípusok megismerésének célja, hogy jobban megértsük saját viselkedésünket, bizonyos helyzetekre adott válaszainkat, legtitkosabb sóvárgásainkat és vágyainkat. Az archetípusok egyetemesek, noha egy nemre jellemzőek. Az életkör számtalan kultúrából gyűjti össze a női mitológiai alakokat és archetípusokat, új nevet ad nekik, aztán elhelyezi őket a mai élet keretei között.”
A nagyon régi női istenalakok egy az egyben testesítették meg a vérmisztériumokat. Példa erre Káli indiai istennő, akiben a hármasság egyszerre nyilvánult meg: egyszerre volt szűz, anya és bölcs idősebb asszony. A Szűz tulajdonsága az ártatlanság, rítusa az első havi vérzés, az Anyáé a gondoskodás, rítusa a szülés, a Vénségé a bölcsesség, rítusa pedig a vérzés elmaradása. Hasonló szerepet kapott más kultúrákban a sumér Asztarté vagy az egyiptomi Maat istennői alakok, illetve még jobban visszanyúlva a múltba a Nagy istennő alakja.
Ha a női lényeget kifejező hold járását vizsgáljuk, szintén négyes tagozódást figyelhetünk meg. Az istennői hármasság szerint a szüzet a növő hold, az anyát a telihold és az idős asszonyt, a vénséget pedig a fogyó hold jelképezte. E szerint a felosztás szerint a sötét szakasz teljesen kimaradt. A sötétséget, ami az újhold szimbolikáját hordozta, a fekete madonna pusztító erőivel jellemezték, így nem volt helye a többiek, a „jók” mellett. Ő volt az élet és halál kapuőre, jobb volt erről nem beszélni, mintha nem is lenne – nem volt a világ érett ennek a női aspektusnak a megértésére és kezelésére.
A vízöntőkori változások sok rejtett értéket, titkot hoztak és hoznak folyamatosan a felszínre, felbukkannak hiányzó információk, amik kiegészítik az eddig használt rendszereket és átíródnak a struktúrák. A négyesség fogalma sok kultúrában élő valóság a napjainkban. Az amerikai indián hagyomány a négy égtáj felől hívja segíteni az ősök szellemét, tanácsot és támaszt kérve tőlük.
Ha megvizsgáljuk az istennő megváltozott alakját, az új szellemiséget a Matriarcha alakja jeleníti meg, aki még részese ugyan a vérkörnek, ugyanakkor az élete során felgyülemlett tapasztalatok által vezetővé válik. „Az ifjúkor álmait és szenvedélyeit újraélesztve, új erővel és céltudatossággal indul neki a család (klán)vezetésének, a spirituális törekvések elszakadt fonalának felvételére.” – írja Elisabeth Davis.
Majd folytatja: „ő valójában elegáns megjelenésű nő, aki már nem fiatal, de teljes egészében birtokában van szexuális erejének és mágneses vonzást gyakorol másokra. Erős szépérzéke van, szépséget és harmóniát visz a környezetébe. Érzékiségét, kemény és kiváló munkavégzésre való képességét, saját maga és mások iránt érzett mélyen szenvedélyes szeretetét egyetlen lélegzetelállító kárpitba szövi bele. Mivel sokat tud az élet apályként és dagályként váltakozó ritmusáról, az időzítés egyre erősebb érzékét fejleszti ki magában, amely fiatalos energia tagadhatatlan elvesztéséért kárpótolja. A hatalmat méltóságteljesen alkalmazza, a fejlődés és változás láthatatlan aspektusait ismeri fel.”
Elisabeth Davis és Carol Leonard az Életkör című könyvében a hármas jelentésű istennő alakot belső késztetésre és sok évtizedes tapasztalatára alapozva kiegészíti egy negyedik aspektussal. Az ártatlanság, gondoskodás és bölcsesség tulajdonságok mellé negyedikként a hatalommal való viszony is helyt kap a körben. A hatalom a gondoskodás és bölcsesség közt foglal helyet.
A négyes jelentésű istennő alakját a jelenkori női szerepkörök megjelenése hívja életre. A mai társadalomban egyenrangú helyet szeretnének kapni a már meglévőkkel a szoláris típusú, vezetői és szervezői képességekkel rendelkező nők, akik képesek szabadságukat és függetlenségüket elfogadni és elfogadtatni, akik tudatosodásuk magasabb fokára jutottak.
Így születik meg a négyarcú istennő követve a négy elem ősi törvényét, amely formát ad a szellemnek az anyagban."
Aki még nem hallott a New Age - mozgalomról, vagyis az "Új Korszak"-ról, miszerint a harmadik évezred hajnalán beléptünk a Vízöntő asztrológiai világkorszakba:
Nem véletlen az állatövi jegyekkel való hasonlóság, bizony ez a fajta beosztás is a Zodiákussal van kapcsolatban. A Kos jegy 0° -át nevezik az asztrológiában Tavaszpontnak. Ez a pont a 12 állatövi csillagképben 25.868 év, de más forrás szerint 25.920 alatt járja be útját, vagyis amíg a Nap látszólagos hátrálása leír egy teljes kört, és pontosan visszakerül a zodiákus körön az eredeti tavaszponthoz.
A precesszió(=eltolódás) jelenségét a Föld tengelyének imbolygó mozgása okozza. A Föld a Nap pályájához képest 23,5 fokos szöget zár be. Mivel a Föld nem teljesen gömbölyű, hiába próbálja megtartani ezt a szöget. Bukdácsol, imbolyog a saját tengelye körül, éppen úgy, mint egy búgócsiga.
Az ingás miatt a Földről nézve a Nap az állócsillagokhoz viszonyítva minden tavasszal a tavaszponthoz érve nagyon lassan hátrálni látszik az előző évi helyzetéhez képest. Egészen pontosan 1 fokot hátrál 72 évenként.
Kb. 2000- 2.500 év kell ahhoz, hogy egy csillagképen keresztülutazzon - ezt az időszakot nevezzük világkorszaknak. Azóta, hogy az ember benépesítette a Földet, hét ilyen korszakot tudunk megkülönböztetni. Pontosan nem lehet meghatározni az egyes korszakok végét, s az újak kezdetét, így az időmegjelölések csak viszonylagosak.
Általában a nagyobb civilizációk kezdetét és végét nagyjából ilyen (tehát kb. 2160 éves) korszakokhoz köthetjük, amikor egy adott csillagjegynek érvényesül a hatása. Egy adott civilizáció mérete természetesen nem pontosan ennyi év, nyugodtan számolhatunk kétezerrel is. Ez azt jelenti, hogy véget ért az előző, a Halak-korszak. (Az eltolódás miatt a zodiákus visszafelé hátrál, ezért a Halak-korszak után most a Vízöntő-kor következett.)
A Vízöntő korszaka (kb i.sz. 2000- 4000):  Most vagyunk egy átmeneti korban, amikor tudjuk, hogy valami új fog kezdődni, de még nem igazán érezzük ennek a hatását. Hogy pontosan mikortól kell számítanunk az új korszakot, nem lehet megmondani. A Tavaszpont vándorlásával ez az átfedés lehet akár 500 év is. Sok asztrológus szerint már elkezdődött, van aki szerint pár év múlva fog kezdődni.
A korszak jellemzői: az intellektus felemelkedése, az egyén önállósága és felelőssége, a félelmektől mentes cselekedetek, az ember önmagába vetett hite, az intuíció, együttérzés, a teremtőhöz kötődő alázat, legnagyobb feladat pedig a modern materializmus értelmezése, a dolgok megértésének újrakezdése, az ős-egy feltárása. (persze ezt mindenki másképp értelmezi)
 
forrás:harmonet.hu, mindentudas.hu

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése