2016. február 24., szerda

A változó kor árnyéka




Az alábbiakban összefoglalom, hogy mi történik akkor, ha nem követjük szellemünk vezetését, saját életutunkat a változó korban, és utána....


A/ Az Anya Árnyéka 

Ha változó kor környékén nem alakul át az anya-gyermek kapcsolat egy szabadabb, függetlenebb, szeretetteljes viszonyá, akkor az anya továbbra is magához akarja láncolni gyermekeit, irányítani akarja sorsukat, életüket. Ez nagy teher a gyereknek, de az anya lelkében is problémákat okoz.
Az ilyen anya szinte "ráül" a gyerekére, és az anyaság sötét, elnyomó, fojtogató, gonosz aspektusát éli meg.
A feladat tehát az, hogy tudatosan készüljünk anyaságunk megvátozására, a gyerek elengedésére, a vele való kapcsolat átalakítására.

B/Gonosz Boszorkány

Ez a típus akkor alakul ki, ha a változó korban ugyanúgy akarunk tovább élni, mint előtte. Vagyis, nem zárjuk le életünk első felét, nem tesszük le a felesleges terheket (kapcsolatok, munka), nem dolgozzuk fel lelki sérüléseinket, nem tanuljuk meg kijelölni a határainkat és nemet mondani. A terhek és feldolgozatlan traumák megkeseríthetik a nő életét, és egy depressziós, mogorva, elégedetlen, dühödt, zsémbes és bizalmatlan lesz. Kellemetlen ember válik belőle, akit mindenki kerül. Egyre kevesebb öröm lesz az életében, és mindig csak a régi keservein rágódik. Gondolkodása merev, zárt lesz, tudatállapota pedig egyre inkább beszűkül.

C/ Hetven éves "Barbie baba" 

Ez a jelenség akkor jön létre, ha valaki nőiességét csak miniszoknyában, tűsarkú cipőben, vérvörös körmökkel és ajakkal, derékig érő szőke hajjal, és vastag púderrel tudja kifejezni (hatvan éven felül is).
   Nőiességünket, vonzerőnket akkor tudjuk megőrizni, ha nem ragaszkodunk görcsösen egy álomképhez ( ahogy még 20 évesen sem néztünk ki).
Egy 50 éves nő másképpen szép, mint egy 20 éves - még akkor is, ha a közfelfogás a 30 év feletti hölgyeket "öregnek" tartja.
Ne akarjunk megfelelni ezeknek a sugallatoknak, a reklámoknak, és a becsmérlő szóhasználatnak. Ha tisztában vagyunk önmagunkkal, ismerjük saját értékrendszerünket, és asszerint is élünk, akkor belső szépségünk kisimítja vonásainkat, harmóniánk pedig többet ér minden plasztikai műtétnél.

Ha tehát szellemileg, lelkileg nem tudunk alkalmazkodni életünk fordulatához és új szakaszához, akkor az árnyék győz bennünk.
Ennek következménye a depresszió, a szorongás, a betegségek, a torz viselkedés,- amelyek mindengyike az elakadt életenergiát, a kisiklást jelzi.
A negatív jelenségek azonban egyben ösztökélnek is a megoldás keresésére, ami előbb-utóbb elvezethet gondolkodásunk és életvitelünk megváltoztatásához.

részlet: Szabó Judit- Fordulópont 
                                  a változó kor a nő életében című könyvéből 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése