Torma
A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő
dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület
hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól,
csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.
Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetősége, a japán
wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és még
komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.
Gyömbér
Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal
szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok
óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére.. Influenzás időszakban
igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig.
Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.
Erős paprika
A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást
enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a
váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Hasonló a hatása a Cayenne-borsos teának, melyet házilag készítsünk el: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre
forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel.
VöröshagymaKitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is
enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes
másodlagos baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is
képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy
grépfrútlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira az intenzív íz.
A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő
dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület
hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól,
csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.
Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetősége, a japán
wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és még
komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.
Gyömbér
Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal
szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok
óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére.. Influenzás időszakban
igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig.
Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.
Erős paprika
A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást
enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a
váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Hasonló a hatása a Cayenne-borsos teának, melyet házilag készítsünk el: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre
forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel.
VöröshagymaKitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is
enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes
másodlagos baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is
képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy
grépfrútlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira az intenzív íz.
TIPP:
HagymateaKét-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjuk
össze.. Főzzük néhány percig egy liter vízben. Ízesíthetjük szárított kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg három evőkanálnyi barna cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.
Forralt bor
A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos
forralt bor elkortyolgatása. A bort - legyen az vörös vagy fehér -
forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint
fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Teaboltokban és nagyobb üzletekben már külön forraltbor-fűszerkeveréket is vásárolhatunk.
HúslevesA húsleves, akárcsak a többi forró, gőzölgő ital, melyet meghűlésre ajánlanak, segít felszakítani a váladékot, pótolja az elvesztett folyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz. A kutatók a tyúkhúsleves vizsgálatakor a
legfontosabb hatóanyagoknak a vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat találták, és egy aminosavat, melyet ciszteinnek hívnak.
A házi húsleves még jobban enyhíti a tüneteket, ha fokhagymával,
Cayenne-borssal vagy curryvel ízesítjük.
Bár az is igaz, hogy a húsleves akkor hat a betegre a legjobban, ha azt egy
szerető családtag viszi az ágyába.
FokhagymaHelyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppeket.
A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot,
és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja.TIPP:
Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket
kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.
CéklaA céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát.
Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti.
Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban.
Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és alma lével fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk vele.
Savanyú káposztaA káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin-tartalmát.
Ennek a jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során -
a hő hatására - a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón a
C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni.
S az sem elhanyagolható szempont, hogy ez a zöldség lehet az egyik
legolcsóbb C-vitamin-forrás a hideg időben.
CitrusfélékA citrusgyümölcsök amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak
gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A lázas állapottal vagy hányással
járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik
a tünetek intenzitását. Ha télen mindennap egy pohár narancs- vagy grépfrút levet elfogyasztunk, felerősíthetjük immunrendszerünket a megfázás ellen.Jó tudni!
A grépfrútban található egyes vegyületek megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk, vagy krónikus betegek vagyunk, kérjük ki orvos tanácsát.
Antibiotikum helyett:
Mézes fokhagyma
Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón,
majd keverjük el 1 teáskanál mézzel.
Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből.
Mézes fokhagyma
Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón,
majd keverjük el 1 teáskanál mézzel.
Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből.
Részletes gyógymód - érelmleszedés ellen és az immunrendszer erősítésére
Dr. Domján László (belgyógyász, agykontroll oktató) tette közzé.
"dr. Hermann István elmesélte, hogy édesapja tüdejét néhány éve azért nem merték megoperálni, mert az ultrahang- és a röntgenvizsgálat tanúsága szerint olyan mértékű érelmeszesedése volt, hogy az aortája gyakorlatilag törékeny "porceláncsővé" vált.
A sebészek attól féltek, hogy a főverőér érintésekor az menthetetlenül sérül,
és a beteg elvérzik.
István hallott egy ősi receptről, amit egy UNESCO- EXPEDÍCIÓ talált néhány éve Kínában.
Kipróbálta, ésédesapja aortája - orvosa ugyancsak nagy meglepetésére - teljesen mészmentessé vált, amint azt azultrahangvizsgálat egyértelműen jelezte!
Orvosi szempontból ez egyszerűen döbbenetes! Mivelmanapság a legtöbb halálesetet és számtalan, súlyos tünettel járó betegséget végső soron azérelmeszesedés okozza, örömmel adom közre az egyszerű receptet
Elkészítés
35 dkg megtisztított fokhagymát fokhagymaprésben szétnyomunk,
majd 10 napig áztatjuk 3 dl, 96%-os, gyógyszertárban kapható alkoholban, lezárt üvegben.
Naponta egyszer fellötyköljük, hogy a fokhagyma hatóanyagainak kioldódását
ezzel is serkentsük.
Ezt követően a pépet tiszta ruhán átszűrjük üvegbe.
A nyert folyadék tömény fokhagymakivonat.
Adagolása:
Mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében vagy vízben elkeverve:
reggel, délben és este.
1. nap: 1 csepp, 2 csepp, 3 csepp
2. nap: 4 csepp, 5 csepp, 6 csepp
3. nap: 7 csepp, 8 csepp, 9 csepp
4. nap: 10 csepp, 11 csepp, 12 csepp
5. nap: 13 csepp, 14 csepp, 15 csepp
6. nap: 15 csepp, 14 csepp, 13 csepp
7. nap: 12 csepp, 11 csepp, 10 csepp
8. nap: 9 csepp, 8 csepp, 7 csepp
9. nap: 6 csepp, 5 csepp, 4 csepp
10. nap: 3 csepp, 2 csepp, 1 csepp
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a folyadék el nem fogy.
A kúra idején a szokásosnál több folyadékot kell fogyasztani.
Mésztelenités fokhagymával és citrommal
Ha az agyi erek vagy szívkoszorú erek beszűkültek, egyéb helyeken meszesedés kezdődött, igyunk naponta egy kupicányi kivonatot a következő vegyülékből:
30 gerezd nagyobb méretű, nem vegyszerezett fokhagyma,
5 db egész citrom
Elkészítése: A fokhagyma gerezdeket lehajazzuk, aprítjuk. A citromot héjával együtt apróra vágjuk, majd az aprított fokhagymával együtt az egészet mixer-ben összedaráljuk, l.lliter vizet melegítünk, majd mikor már eléggé meleg a mixerben összedarált masszát beleöntjük és az első buggyanásig forraljuk.
Ezt követően kicsit hűtjük, tüllruhában leszűrjük, meg is nyomkodhatjuk a végén.
A leszűrt levet üvegbe öntjük, hűvös helyen vagy hűtőszekrényben tároljuk.
A napi kupica likőr akár főétkezés előtt vagy után egyaránt fogyasztható.
A gyógymód kipróbálói állítják, hogy már a 3 heti alkalmazás után érezhető az egész testnek
fiatalos regenerálódása. A meszesedés és ezek mellékhatásai / látás és halláscsökkenés /
csökkennek és lassan egészen elmúlnak.
A 3 heti kúra után tartsunk 8 nap szünetet, majd a kúrát megismételjük. Ezután általános eredmény áll be és védettséget ad a meszesedés ellen 1 évre. Ezt az olcsó és ártalommentes és gyógyhatású kúrát ajánlatos évente megismételni.
A fokhagyma kellemetlen szagát senki nem fogja érezni, így bátran mehetünk társaságba. Ennek ellenére a szervezetben a fokhagyma és a citrom hatása teljes mértékben érvényesül. A meszesedés miatt szenvedő emberek ismét nyugodtan tudnak aludni, mert a fájdalmat, alvászavart okozó meszesedés az érfalakról és csontokról feloldódott. Gyakori tapasztalat, hogy a tervezett szívműtétek a kúra után elmaradtak, mert a vérzsiradék és a mész feloldódott és eltávozott a szervezetből. A fogazat romlásának megelőzésében is jól bevált a fokhagyma.
Tudod, mennyi a koleszterinszinted? És hogy mit jelent a vérzsír kifejezés? A koleszterinbetegség alattomos, nincs tünete, de nagyon veszélyes. A 35 év felettieket tartja leginkább rettegésben.
Gyakran halljuk, milyen veszélyes a magas koleszterinszint, de tudjuk-e valójában, mitől számít magasnak az érték, és pontosan milyen diéta javasolt a helyreállításához? A koleszterint nagyjából száz évvel ezelőtt fedezték fel. A vérzsírt, mely a tojásban, a vajban és a belsőségekben szintén megtalálható, azóta kikiáltották a szív- és keringési problémák első számú okának?
Való igaz, hogy a vérben található koleszterin koncentrációjának emelkedésével nő az érelmeszesedés kockázata.Az erek összeszűkülnek, a vér áramlásában zavar keletkezik. Különösen gyakran fordul ez elő a szív koszorús ereinél, illetve az agyi artériáknál. Magyarországon évente közel 25 ezer ember hal meg szívinfarktusban.
A koleszterin nagy részét (naponta 600?1200 mg-ot) a máj maga termeli. A maradék mennyiséget (250-500 mg-ot) pedig táplálkozásunk során veszünk magunkhoz. Kutatók véleménye szerint, a jó koleszterinértékkel rendelkező emberek szinte bármit fogyaszthatnak, feltéve, hogy a túlsúly, a magas vérnyomás, a korábbi szívinfarktus, vagy az örökletes rizikófaktorok kizárhatóak. Hogy mi számít jó értéknek és mi rossznak? Ha az egy deci vérben található koleszterin koncentrációja nem haladja meg a 200 milligrammot, az eredmény megfelelőnek mondható.
Való igaz, hogy a vérben található koleszterin koncentrációjának emelkedésével nő az érelmeszesedés kockázata.Az erek összeszűkülnek, a vér áramlásában zavar keletkezik. Különösen gyakran fordul ez elő a szív koszorús ereinél, illetve az agyi artériáknál. Magyarországon évente közel 25 ezer ember hal meg szívinfarktusban.
A koleszterin nagy részét (naponta 600?1200 mg-ot) a máj maga termeli. A maradék mennyiséget (250-500 mg-ot) pedig táplálkozásunk során veszünk magunkhoz. Kutatók véleménye szerint, a jó koleszterinértékkel rendelkező emberek szinte bármit fogyaszthatnak, feltéve, hogy a túlsúly, a magas vérnyomás, a korábbi szívinfarktus, vagy az örökletes rizikófaktorok kizárhatóak. Hogy mi számít jó értéknek és mi rossznak? Ha az egy deci vérben található koleszterin koncentrációja nem haladja meg a 200 milligrammot, az eredmény megfelelőnek mondható.
Fontos, hogy elsősorban a telített zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztását csökkentsük, és részesítsük előnyben azokat az élelmiszereket, melyek egyszerű vagy többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok.
A hideg vízi halak, mint a lazac és a makréla, omega-3-zsírsavaiknak köszönhetően igazi ellenségei a triglicerideknek. A szakemberek ezért legalább heti kétszeri fogyasztásra ajánlják őket. Bizonyított tény, hogy napi néhány szem dió csökkenti a koleszterin szintet. A dió tehát ideális csemege, azonban magas kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasszuk! A csirke, a pulyka és a fácán húsa ugyancsak magas telítetlen zsírsavtartalommal büszkélkedhet.
A sovány borjú-, marha- és vadhúsokat célszerű zsírszegény módon elkészíteni, például fóliában vagy cserépedényben. A zsíros sertéshúst, a darált húst és a belsőségeket jobb kerülni.
50 százaléknál magasabb telítetlen zsírsavtartalommal rendelkeznek: olíva-, kukorica-, napraforgómag-, szója- és lenmagolaj.
Keveset használjuk: vaj, zsír, kókusz- és pálmazsír, majonéz.
Ha nincs rendben a koleszterinszint, először menjünk el egy nyugalmi és egy terheléses EKG-vizsgálatra, hogy megállapíthassák: milyen intenzitású keringésjavító edzésekbe kezdhetünk. Olyan mozgásformákat válasszunk, amelyek legalább 20?30 percen át folyamatos terhelést nyújtanak: gyaloglás, túrázás változatos terepen, biciklizés, vagy éppen aerobik. Mozgással sok minden helyrehozható, de ehhez figyelembe kell venni, hogy hetente nagyjából 1200?1500 kalóriát kell elégetni.
Ezzel az erőbedobással 12?16 hét alatt 10?20 százalékos koleszterinszint csökkenés is elérhető. Fontos: az orvosok szerint is többet ér a terápia, ha nem csak az étrendünkre, de a mozgásra is nagyobb hangsúlyt fektetünk.
A hideg vízi halak, mint a lazac és a makréla, omega-3-zsírsavaiknak köszönhetően igazi ellenségei a triglicerideknek. A szakemberek ezért legalább heti kétszeri fogyasztásra ajánlják őket. Bizonyított tény, hogy napi néhány szem dió csökkenti a koleszterin szintet. A dió tehát ideális csemege, azonban magas kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasszuk! A csirke, a pulyka és a fácán húsa ugyancsak magas telítetlen zsírsavtartalommal büszkélkedhet.
A sovány borjú-, marha- és vadhúsokat célszerű zsírszegény módon elkészíteni, például fóliában vagy cserépedényben. A zsíros sertéshúst, a darált húst és a belsőségeket jobb kerülni.
50 százaléknál magasabb telítetlen zsírsavtartalommal rendelkeznek: olíva-, kukorica-, napraforgómag-, szója- és lenmagolaj.
Keveset használjuk: vaj, zsír, kókusz- és pálmazsír, majonéz.
Ha nincs rendben a koleszterinszint, először menjünk el egy nyugalmi és egy terheléses EKG-vizsgálatra, hogy megállapíthassák: milyen intenzitású keringésjavító edzésekbe kezdhetünk. Olyan mozgásformákat válasszunk, amelyek legalább 20?30 percen át folyamatos terhelést nyújtanak: gyaloglás, túrázás változatos terepen, biciklizés, vagy éppen aerobik. Mozgással sok minden helyrehozható, de ehhez figyelembe kell venni, hogy hetente nagyjából 1200?1500 kalóriát kell elégetni.
Ezzel az erőbedobással 12?16 hét alatt 10?20 százalékos koleszterinszint csökkenés is elérhető. Fontos: az orvosok szerint is többet ér a terápia, ha nem csak az étrendünkre, de a mozgásra is nagyobb hangsúlyt fektetünk.
A koleszterinszint csökkentő kúrák
1. Tejsavó kúra
A kúra során reggel éhgyomorra elfogyasztunk egy deciliter tejsavót tíz napon keresztül, majd tíz nap szünet következik és ezt újabb tíz nap tejsavó fogyasztás zárja le. A tejsavó kortyolgatva fogyasszuk el.
2. Citromkúra
A kúra során reggel éhgyomorra, ebéd és vacsora előtt félórával frissen facsart citromlevet fogyasztunk kortyolgatva. Az első nap egy citrom levét reggel kortyolgassuk. A második nap egyet reggel és egyet délben, a harmadik nap egyet-egyet reggel, délben és este. A negyedik nap kettőt reggel és egyet-egyet délben és este stb. Mindig a reggeli adagtól kezdve kell növelni a citromok számát egészen három-három-három citrom levéig. Egy hétig, maximum tíz napig tartsuk a 3 x 3 citrom fogyasztását. Ezután az esti citromfogyasztással kell elkezdenünk csökkenteni a mennyiséget az első nap. Vagyis reggel és délben három-három, este csak kettő. Másnap reggel három, délben és este kettő-kettő citrom levét facsarjuk ki stb. A kúra növényi étrend mellett javasolt. A fogak kímélése érdekében szívószálat érdemes használni.
3. Fokhagyma kúra
A kúra során minden este el kell fogyasztani két-három gerezd szétpasszírozott fokhagymát hat héten keresztül. A fokhagymaszag ellen bevethető az eukalpituszolaj vagy a szegfűszeg. Általánosságban azt lehetne mondani tehát, hogy az állati eredetű ételek ? magas zsír- és koleszterintartalmuk miatt ? érkárosító, szívet megbetegítő hatásúak, míg a növényi eredetű ételek érvédő és szívbarát anyagokat ? vitaminokat, antioxidánsokat stb. ? tartalmaznak.
Fűben, fában orvosság
E cikkem témájaként a természet patikájából a gyógyteákat veszem górcső alá, hiszen ezek felhasználása és jótékony hatása szinte végtelen.
Napjainkban sokan vagyunk, akik előnyben részesítjük a természetes gyógymódokat. Így kisebb bajaink megelőzésére vagy esetleg gyógyítására szívesen nyúlunk a zöldnövényekhez, melyekből megfelelő gyógyteák készíthetőek. Ezek a teák esetleg teakeverékek segíthetik a gyógyulást és akár kiegészíthetik az orvosi kezeléseket is.
A gyógynövényekből készített főzeteket sem szabad felelőtlenül alkalmazni, mert itt is igaz az, hogy nem csak gyógyítani lehet velük, hanem akár nem megfelelő használat mellett árthatnak is a szervezetnek. Meg kell még azt is említenem, hogy ezek sem csodaszerek, melyek már a második nap alkalmával elhozzák a gyógyulást. Hosszabb távon, akár kúraszerűen kell naponta fogyasztani e teákat is, mivel csak így érhető el a kellő hatás. Az is lényeges szempont, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mely növényeket, hogyan és miként alkalmazzuk a kisebb orvosolandó problémákra. Érdemes kikérni az alkalmazás előtt fitoterapeuta, természetgyógyász vagy esetleg akár az orvos tanácsát is, hogy biztos meggyőződhessünk arról, hogy megfelelően készítjük el, és a megfelelő teát vagy teakeveréket fogyasztjuk az orvosolandó bajunkra.
A teakeverékek összeállításánál figyelembe kell venni azt, hogy némely gyógynövény akár mérgező hatással is lehet a szervezetre, így nem szabad a napi megengedettnél többet fogyasztani belőle. Figyelembe kell venni még azt is, hogy az egyes növények más-más hőmérsékleten fejtik ki gyógyhatásukat. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket lehet forrázni, vagy mely az, amit csak meleg vízben kell áztatni, és az is lényeges szempont, hogy hány percig tesszük mindezt, hiszen nem megfelelő áztatás vagy forrázás mellett olyan anyagok is a teába juthatnak melyek már károsak a szervezetünkre.
Ha csak egyféle növényből álló, natúr gyógyteát fogyasztunk, annak is ismernünk kell az elkészítési módját, nemhogy egy teakeverékét. Minden esetben figyelemmel kell kísérni a csomagoláson feltűntetett tájékoztatót.
Teakeverékek esetén pedig a hozzáértők segítségét kell kikérni. Fontos még, hogy csakis jó minőségű, ellenőrzött és biztonságos helyről származó teákat fogyasszunk, hiszen ezek megléte nélkül többet árthatunk, mint javítanánk a helyzetünkön. A gyógytea dobozán a következő adatoknak mindenképpen szerepelnie kell: gyógynövény latin és magyar nevének, a gyártó nevének, az importáló nevének, a hatósági forgalomba hozatali engedély számának, a kiszerelés keltének, a felhasználhatóság időpont dátumának, és az alkalmazási javaslatnak.
A teákat, hatóanyag tartalmuktól függően, használhatjuk például meghűléses megbetegedések, szív-és érrendszeri megbetegedések, vagy az emésztőrendszeri megbetegedések esetén. Jó hatással lehetnek az immunrendszeri vagy idegrendszeri problémákra. Illetve húgyúti fertőtlenítőként és vizelethajtóként is megállják a helyüket. A következőkben megpróbáltam összegyűjteni a leghétköznapibb gyógyteákat és azok jótékony hatásait is részletezem Önöknek.
Akácvirág tea: A szárított akácvirágot kell leforrázni, mely csillapítja a köhögést.
Aloe vera tea: Az aloe rengeteg mindenre alkalmas, így teaként elkészítve is számos bántalomra megoldást nyújthat. Elsősorban csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti az emésztést, immunerősítő hatású , javítja a vese-, máj- és epehólyag funkciókat, javítja a látást.
Bazsalikom tea: A szárított bazsalikomból készült forrázat elsősorban stresszes időszakban idegnyugtató, illetve csökkenti a magas vérnyomást.
Borsmenta tea: A szárított borsmentát kell leforrázni, mely étvágyjavító hatású és segíti az emésztést. Alkalmazzák még gyomor panaszok esetén, fejfájás csillapítására.
Borókabogyó tea: E tea elkészítéséhez magát a bogyót kell leforrázni. Vizelethajtó hatása miatt vese- és epekő oldására használják. Ennél a teánál nagyon fontos, hogy hosszútávon nem fogyasztható!
Cickafark tea: E tea segít a gyomor-, bél-és epebántalmak gyógyításában. Húgyúti panaszok esetén kiváló megoldást nyújthat.
Citromfű tea: E teát alkalmazzák stresszes helyzetekben, mivel ideg- és szívnyugtató hatása van a szervezetre. Feszültségoldó hatása miatt enyhén segíti a depresszió megelőzését vagy annak gyógyítását. Használható még alvászavarok és fejfájás esetén is a görcsoldó hatása miatt. A Spanyolországból származó citromfű tartalmazza a legtöbb illóolajat, ezért annak a hatékonysága a legintenzívebb.
Csalán tea: E gyógytea esetén megfigyelhető az, hogy a gyógynövényeknek számos hatásuk lehet és rengeteg megbetegedésre megoldást nyújthatnak. Használható hólyag- és gyomorhurut esetén. Vértisztító, vizelethajtó hatású, mivel alaposan átmossa a veséket. Azonban a leírás szerint elkészített tea enyhíti a bőrbetegségek, köszvény tüneteit is, illetve a reumás panaszokra is jó hatással van.
Csipkebogyó tea: Hatékony gyógyírt nyújt meghűlésre és influenzára is. Vízhajtó hatása miatt alkalmazzák még vesehomokra és vesekő leválasztásra is. Kedvezően hat még a cukorbetegségre is. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, így nem érdemes forrázni e növényt.
Eukaliptusz tea: A levelet felhasználva készíthető el ez a tea. Meghűlésre, influenzára, láz és légúti panaszok és hörghurut kezelésére ajánlott.
Ezerjófű tea: Gyakorta alkalmazzák májbántalmak ellen és vértisztítóként. Segíti még az emésztést és epeműködést is. Étvágyjavító hatású és emésztési zavarok esetén is alkalmazható. Ezt a növényt semmiképpen nem szabad forrázni!
Fagyöngy tea: E gyógynövényt előszeretettel használják a gyógyszeripar területén is. Hatékonyan erősíti a szívet, csökkenti a pulzusszámot és magas vérnyomás esetén a mellék panaszokat is csökkenti. Javítja a vérkeringést és gátolja az érelmeszesedést. A daganatos megbetegedések esetén is alkalmazzák, mivel tumor-ellenes hatása van. Tilos forrázni a fagyöngyöt!
Fodormenta tea: Ez a gyógytea segíti az emésztést, jó szélhajtó és gyomorerősítő hatása is kitűnő.
Galagonya tea: E tea kiválóan alkalmas a szívritmus-, vérnyomás szabályozására. Gátolja az érelmeszesedést elsősorban a koszorúérre van nagyon jó hatással.
Ginszeng-tea: A kínaiak alakja miatt ?jensen-nek?, vagyis ?embergyökérnek? is hívják. Fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet, javítja a koncentrálóképességet, a stressz-tűrő képességet, és a memóriát is.
Gyömbér tea: Az egyik legrégibb fűszer és orvosság. A gyömbér gyökérből készült tea elsősorban étvágygerjesztő, hányinger-csökkentő, és emésztőserkentő hatású, de jó immunerősítő is.
Hársfa tea: Köptető és nyákoldó hatása miatt, meghűléses, köhögéses megbetegedések esetén kiváló.
Kamilla tea: Számos nagyon jó hatással rendelkezik e gyógynövény. Használható gyulladáscsökkentésre, gyomorpanaszok kezelésére (gyomorrontás, hasmenés, gyomorégés), lázcsillapításra, fejfájásra, sebgyógyításra.
Komló tea: Altató, nyugtató hatású. Használják még étvágytalanság, gyomorpanaszok kezelésére is.
Kökény tea: A természetgyógyászatban és a népi orvoslásban e növény minden részét használják gyógyításra. A virágokból készült tea enyhe vizelet- és hashajtó hatású. Az aszalt termésből készült főzet a hasmenés kezelésére alkalmas.
Kukorica tea: A teát a kukorica bajuszából kell elkészíteni. A vesekő, vesehomok megelőzésére kiválóan alkalmas.
Körömvirág tea: Kiválóan alkalmazható gyomorfekély, epebántalmak, gyomorgörcsök esetén, egyes rosszindulatú daganatos megbetegedések kezelésében is alkalmazható. Jó fertőtlenítőszer hatása miatt külsőleg sebek gyorsabb gyógyítására is alkalmas.
Levendula tea: E gyógyteát elsősorban idegnyugtatóként alkalmazzák, hiszen segít a fejfájás csillapításában, az idegi alapon keletkezett gyomor-és bélbántalmak illetve alvászavarok csökkentésében. De a II. világháborúban kihasználták fertőtlenítő hatását is, mivel igen jó sebfertőtlenítő.
Macskagyökér tea: Ez a tea is idegnyugtató és stressz oldó hatású.
Petrezselyem tea: Vizelethajtó és étvágyjavító hatású. Ajánlatos a fogyasztása vesekő vagy vesehomok kialakulásának megelőzésére.
Roibos tea: A vöröstea egy dél-afrikai cserje zsenge hajtásából készül. Az elmúlt években szinte a teák királynőjévé nőtte ki magát. Koffeint egyáltalán nem tartalmaz, cserzőanyag is igen kevés van benne. Gyulladáscsökkentő hatása van és a fehérvérsejtek megfelelő működését elősegíti. Mérsékeli az allergiás tüneteket.
Vadgesztenye tea: Nagyon jó hatással van a vénákra, erekre, így elősegíti a vérkeringési panaszok javulását is.
Zöld tea: A keleti népek csodaitalának is nevezhetnénk. Számos kutatás bizonyítja, hogy rák és szívbetegségek elleni vegyületeket, vitaminokat, fluoridot tartalmaz. A zöld tea rendszeres fogyasztásával több krónikus betegség kialakulása is megelőzhető. A rák egyes fajtáinak kialakulása megakadályozható e tea fogyasztásával.
Zsálya tea: Alkalmazható légúti megbetegedések esetén. A szájüregi- vagy torokgyulladás kezelésére nagyon megfelelő a jó gyulladáscsökkentő hatása miatt.
A gyógynövényekből készített főzeteket sem szabad felelőtlenül alkalmazni, mert itt is igaz az, hogy nem csak gyógyítani lehet velük, hanem akár nem megfelelő használat mellett árthatnak is a szervezetnek. Meg kell még azt is említenem, hogy ezek sem csodaszerek, melyek már a második nap alkalmával elhozzák a gyógyulást. Hosszabb távon, akár kúraszerűen kell naponta fogyasztani e teákat is, mivel csak így érhető el a kellő hatás. Az is lényeges szempont, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mely növényeket, hogyan és miként alkalmazzuk a kisebb orvosolandó problémákra. Érdemes kikérni az alkalmazás előtt fitoterapeuta, természetgyógyász vagy esetleg akár az orvos tanácsát is, hogy biztos meggyőződhessünk arról, hogy megfelelően készítjük el, és a megfelelő teát vagy teakeveréket fogyasztjuk az orvosolandó bajunkra.
A teakeverékek összeállításánál figyelembe kell venni azt, hogy némely gyógynövény akár mérgező hatással is lehet a szervezetre, így nem szabad a napi megengedettnél többet fogyasztani belőle. Figyelembe kell venni még azt is, hogy az egyes növények más-más hőmérsékleten fejtik ki gyógyhatásukat. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket lehet forrázni, vagy mely az, amit csak meleg vízben kell áztatni, és az is lényeges szempont, hogy hány percig tesszük mindezt, hiszen nem megfelelő áztatás vagy forrázás mellett olyan anyagok is a teába juthatnak melyek már károsak a szervezetünkre.
Ha csak egyféle növényből álló, natúr gyógyteát fogyasztunk, annak is ismernünk kell az elkészítési módját, nemhogy egy teakeverékét. Minden esetben figyelemmel kell kísérni a csomagoláson feltűntetett tájékoztatót.
Teakeverékek esetén pedig a hozzáértők segítségét kell kikérni. Fontos még, hogy csakis jó minőségű, ellenőrzött és biztonságos helyről származó teákat fogyasszunk, hiszen ezek megléte nélkül többet árthatunk, mint javítanánk a helyzetünkön. A gyógytea dobozán a következő adatoknak mindenképpen szerepelnie kell: gyógynövény latin és magyar nevének, a gyártó nevének, az importáló nevének, a hatósági forgalomba hozatali engedély számának, a kiszerelés keltének, a felhasználhatóság időpont dátumának, és az alkalmazási javaslatnak.
A teákat, hatóanyag tartalmuktól függően, használhatjuk például meghűléses megbetegedések, szív-és érrendszeri megbetegedések, vagy az emésztőrendszeri megbetegedések esetén. Jó hatással lehetnek az immunrendszeri vagy idegrendszeri problémákra. Illetve húgyúti fertőtlenítőként és vizelethajtóként is megállják a helyüket. A következőkben megpróbáltam összegyűjteni a leghétköznapibb gyógyteákat és azok jótékony hatásait is részletezem Önöknek.
Akácvirág tea: A szárított akácvirágot kell leforrázni, mely csillapítja a köhögést.
Aloe vera tea: Az aloe rengeteg mindenre alkalmas, így teaként elkészítve is számos bántalomra megoldást nyújthat. Elsősorban csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti az emésztést, immunerősítő hatású , javítja a vese-, máj- és epehólyag funkciókat, javítja a látást.
Bazsalikom tea: A szárított bazsalikomból készült forrázat elsősorban stresszes időszakban idegnyugtató, illetve csökkenti a magas vérnyomást.
Borsmenta tea: A szárított borsmentát kell leforrázni, mely étvágyjavító hatású és segíti az emésztést. Alkalmazzák még gyomor panaszok esetén, fejfájás csillapítására.
Borókabogyó tea: E tea elkészítéséhez magát a bogyót kell leforrázni. Vizelethajtó hatása miatt vese- és epekő oldására használják. Ennél a teánál nagyon fontos, hogy hosszútávon nem fogyasztható!
Cickafark tea: E tea segít a gyomor-, bél-és epebántalmak gyógyításában. Húgyúti panaszok esetén kiváló megoldást nyújthat.
Citromfű tea: E teát alkalmazzák stresszes helyzetekben, mivel ideg- és szívnyugtató hatása van a szervezetre. Feszültségoldó hatása miatt enyhén segíti a depresszió megelőzését vagy annak gyógyítását. Használható még alvászavarok és fejfájás esetén is a görcsoldó hatása miatt. A Spanyolországból származó citromfű tartalmazza a legtöbb illóolajat, ezért annak a hatékonysága a legintenzívebb.
Csalán tea: E gyógytea esetén megfigyelhető az, hogy a gyógynövényeknek számos hatásuk lehet és rengeteg megbetegedésre megoldást nyújthatnak. Használható hólyag- és gyomorhurut esetén. Vértisztító, vizelethajtó hatású, mivel alaposan átmossa a veséket. Azonban a leírás szerint elkészített tea enyhíti a bőrbetegségek, köszvény tüneteit is, illetve a reumás panaszokra is jó hatással van.
Csipkebogyó tea: Hatékony gyógyírt nyújt meghűlésre és influenzára is. Vízhajtó hatása miatt alkalmazzák még vesehomokra és vesekő leválasztásra is. Kedvezően hat még a cukorbetegségre is. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, így nem érdemes forrázni e növényt.
Eukaliptusz tea: A levelet felhasználva készíthető el ez a tea. Meghűlésre, influenzára, láz és légúti panaszok és hörghurut kezelésére ajánlott.
Ezerjófű tea: Gyakorta alkalmazzák májbántalmak ellen és vértisztítóként. Segíti még az emésztést és epeműködést is. Étvágyjavító hatású és emésztési zavarok esetén is alkalmazható. Ezt a növényt semmiképpen nem szabad forrázni!
Fagyöngy tea: E gyógynövényt előszeretettel használják a gyógyszeripar területén is. Hatékonyan erősíti a szívet, csökkenti a pulzusszámot és magas vérnyomás esetén a mellék panaszokat is csökkenti. Javítja a vérkeringést és gátolja az érelmeszesedést. A daganatos megbetegedések esetén is alkalmazzák, mivel tumor-ellenes hatása van. Tilos forrázni a fagyöngyöt!
Fodormenta tea: Ez a gyógytea segíti az emésztést, jó szélhajtó és gyomorerősítő hatása is kitűnő.
Galagonya tea: E tea kiválóan alkalmas a szívritmus-, vérnyomás szabályozására. Gátolja az érelmeszesedést elsősorban a koszorúérre van nagyon jó hatással.
Ginszeng-tea: A kínaiak alakja miatt ?jensen-nek?, vagyis ?embergyökérnek? is hívják. Fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet, javítja a koncentrálóképességet, a stressz-tűrő képességet, és a memóriát is.
Gyömbér tea: Az egyik legrégibb fűszer és orvosság. A gyömbér gyökérből készült tea elsősorban étvágygerjesztő, hányinger-csökkentő, és emésztőserkentő hatású, de jó immunerősítő is.
Hársfa tea: Köptető és nyákoldó hatása miatt, meghűléses, köhögéses megbetegedések esetén kiváló.
Kamilla tea: Számos nagyon jó hatással rendelkezik e gyógynövény. Használható gyulladáscsökkentésre, gyomorpanaszok kezelésére (gyomorrontás, hasmenés, gyomorégés), lázcsillapításra, fejfájásra, sebgyógyításra.
Komló tea: Altató, nyugtató hatású. Használják még étvágytalanság, gyomorpanaszok kezelésére is.
Kökény tea: A természetgyógyászatban és a népi orvoslásban e növény minden részét használják gyógyításra. A virágokból készült tea enyhe vizelet- és hashajtó hatású. Az aszalt termésből készült főzet a hasmenés kezelésére alkalmas.
Kukorica tea: A teát a kukorica bajuszából kell elkészíteni. A vesekő, vesehomok megelőzésére kiválóan alkalmas.
Körömvirág tea: Kiválóan alkalmazható gyomorfekély, epebántalmak, gyomorgörcsök esetén, egyes rosszindulatú daganatos megbetegedések kezelésében is alkalmazható. Jó fertőtlenítőszer hatása miatt külsőleg sebek gyorsabb gyógyítására is alkalmas.
Levendula tea: E gyógyteát elsősorban idegnyugtatóként alkalmazzák, hiszen segít a fejfájás csillapításában, az idegi alapon keletkezett gyomor-és bélbántalmak illetve alvászavarok csökkentésében. De a II. világháborúban kihasználták fertőtlenítő hatását is, mivel igen jó sebfertőtlenítő.
Macskagyökér tea: Ez a tea is idegnyugtató és stressz oldó hatású.
Petrezselyem tea: Vizelethajtó és étvágyjavító hatású. Ajánlatos a fogyasztása vesekő vagy vesehomok kialakulásának megelőzésére.
Roibos tea: A vöröstea egy dél-afrikai cserje zsenge hajtásából készül. Az elmúlt években szinte a teák királynőjévé nőtte ki magát. Koffeint egyáltalán nem tartalmaz, cserzőanyag is igen kevés van benne. Gyulladáscsökkentő hatása van és a fehérvérsejtek megfelelő működését elősegíti. Mérsékeli az allergiás tüneteket.
Vadgesztenye tea: Nagyon jó hatással van a vénákra, erekre, így elősegíti a vérkeringési panaszok javulását is.
Zöld tea: A keleti népek csodaitalának is nevezhetnénk. Számos kutatás bizonyítja, hogy rák és szívbetegségek elleni vegyületeket, vitaminokat, fluoridot tartalmaz. A zöld tea rendszeres fogyasztásával több krónikus betegség kialakulása is megelőzhető. A rák egyes fajtáinak kialakulása megakadályozható e tea fogyasztásával.
Zsálya tea: Alkalmazható légúti megbetegedések esetén. A szájüregi- vagy torokgyulladás kezelésére nagyon megfelelő a jó gyulladáscsökkentő hatása miatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése