2016. március 10., csütörtök

A szingli istennő nyomában





Független, szűzies, határozott és lázadó. Ők lennének azok a nők, akikben Artemisz - a vadászat és a Hold Istennője - dominál. Te közéjük tartozol?

Eredete

A mitológiai történet szerint Artemisz Zeusz és Létó gyermeke, ikertestvére pedig Apollón, a napisten. Zeusz felesége, Héra, féltékeny dühében kígyót küldött a várandós Létó után, akinek sikerült elmenekülnie, egy szigeten rejtőzött a szülésig. Artemisz jött világra először, és már születésekor segített Apollónnal hosszasan vajúdó édesanyjának. Ezért fohászkodtak hozzá a vajúdó asszonyok Három éves korában találkozott először édesapjával Zeusszal, akinek rögtön elnyerte rokonszenvét, és megkapta tőle, amit kért: íjat, nyilat, a városoktól távol lévő erdők feletti hatalmat, örök szüzességet.
Az archetípus jellemzői
Az Artemisz őstípus a független női lélek megtestesítője. A saját céljait önállóan követő nőt képviseli. A szerelem nem sokat jelent számára. Soha nem erőszakolták meg vagy rabolták el, mint más istennőket (Démétért és Perszephonét - róluk a sorozat további részeiben szó lesz), soha nem volt feleség. A szűz őstípusa egyben a sebezhetetlenséget is jelenti, a magabiztosságot, önállóságot képviseli. Ez az archetípus tehát férfi nélkül is teljes embernek érzi magát, a férfiak tetszése vagy elismerése nélkül is boldogan és sikeresen végzi munkáját, követi céljait. Veleszületett koncertrációs képességgel rendelkezik, érdeklődésükhöz közel álló feladatokat olyan erővel képesek végezni, hogy sem saját szükségleteik, sem másokéi, sem a konkurencia nem zavarja meg őket.
A földi Artemisz
Az artemiszi tulajdonságok már egészen kislány korban megnyilvánulnak: hosszasan le tudja magát kötni, makacs, a memóriája kiemelkedő. A gyengébbek védelmére kel, az elnyomás minden formájára fokozottan érzékeny. Ha van fiútestvére, és szülei kivételeznek vele, határozottan harcol a megkülönböztetés ellen. Iskolás korában sportversenyeket nyer, kitartó. Fiús: vadóc, fára mászik és csavarog. Tinédzser korában bebarangolja az erdőket, mindenre kíváncsi környezetében. Az iskolában nehézségei lehetnek lázadó természete miatt, erre a típusra szokták mondani, hogy egy fikarcnyi nőiesség sincs benne. Mikor kikerül a szülői házból, maradéktalanul örömét leli a független életben. Munkáját nem csupán a fizetésért végzi, örömét leli benne. Ha versenghet valakivel, szinte megtáltosodik, fáradhatatlan.
A nőkkel való kapcsolata
Érzékük van hozzá, hogy nőtársaikkal valóságos szövetséget alkossanak. Mint az istennő, aki nimfákkal vette körül magát, fontos nekik a nőtársaikkal való kapcsolat. A női egyenjogúságnak lelkes hívei. Egy Artemisz nő csak mosolyog olyan tanácsokon, mint "a férfi észre ne vegye, milyen okos vagy", vagy "hagyd győzni a fiút". A sablonos női szerep nem neki való. (A cikk nem ért véget. Lapozzon tovább!)
Szexualitása
Ezen a téren úgy szerez tapasztalatot, mint az élet többi részében: fölfedez, kipróbál, kalandra, ismeretlen tájakra vágyódva. Hasonlít egy tipikus mai elfoglalt férfiére: másodlagos a párkapcsolat, mert a munka vagy az ügy, amit szolgálnak, sokkal fontosabb a szerelemnél - mind a testinél, mind a lelkinél. A szexet inkább kikapcsolódásnak, feltöltődésnek tekinti, nem pedig érzelemmel átitatott lelki szükségletként éli meg, és nem is az érzékiség ösztönös kifejezéséről van szó, mint Aphrodité (róla is részletesen szó lesz) esetében.
Házassága
Távol áll tőle a házasság gondolata is. Ha vonzó és népszerű, számos szeretője akad, ám ha mégis házasságot köt, általában a férje egy volt osztálytárs, sporttárs vagy kolléga lesz. Házassága két ember egyenjogú szövetsége, manapság gyakori, hogy megtartja lánykori nevét.
Kapcsolata a férfiakkal
Ikertestvérével, Apollónal testvériesen megosztották birodalmukat: Artemiszé volt a vadon, Apollóné a város, a fivéré a Nap, övé a Hold.
Apollón a jog és törvény védnökeként valamint, gyógyítóként a racionalitást képviselte, de egyben a művészetek és a jóslás Istene is volt, tehát az irracionális területeken is otthon volt. Nővéréhez, Artemiszhez hasonlóképpen ő is "androgün" volt, azaz nőies férfi, ahogyan nővére is férfias nő. Az Artemisz-Apollón ikerjelleg az Artemisz nő minden kapcsolatában tetten érhető: barátság, munkatársi, vagy házastársi viszony. Nem vonzódik a domináns férfiakhoz, nevetségesnek tartja, ha egy férfi az "aranyos kis szófogadó asszonykáját" keresi benne.
Artemisz, az anya
A várandósság, a szoptatás nem az ő világa. Nem érzi valamitől megfosztottnak magát, ha soha nem szül, sajátos anyai érzelmeiket kiválóan ki tudják élni mások gyerekein, mint egy fiatal és megértő nagynéni.
Ha mégis elszánja magát, anyamedveként védelmezi gyermekeit. Önállóságukat támogatja, nem szereti, ha rá vannak utalva. Támogatja gyermekei kezdeményező készségét, nem riad meg attól, ha a gyerekek egy talált kis állattal állítanak haza, szívesen megy velük kirándulni, sátorozni. Gondok akkor vannak, ha a gyermek önállótlan - az ilyen gyermek sokáig hordozza magában a meg nem felelés érzését.
Pszichés zavarok
Artemisz azt tehette, ami neki tetszett. Más Istennőkkel ellentétben nem vált áldozattá, nem került méltánytalan helyzetbe. Keményen megbüntette azokat, akik megsértették őt, vagy azokat, akik a védelme alatt álltak. Esetleges pszichés zavarai mögött az a tény állhat, hogy inkább másoknak okoz fájdalmat, mint önmagának.
A fejlődés útjai
Ha az Artemisz nő át szeretné lépni árnyékát, elsősorban érzékenységét, kapcsolatteremtő készségét kell fejlesztenie. Tudatosan meg kell találnia örömét az intimitásban, a szerelemben, valamint embertársai iránt érzett empátiában.
Forrás: www.harmonet.hu - Révész Márta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése